EndlessLove
Code Code penting yang sepatutnya ada dalam pembikinan classic templates #2 plus PMR result aku ;)
Wednesday, 21 December 2011 [ 3 ]
Terpakse gune scroll lagi sebab terlalu besar . harap mklum dan minta maaf .
Assalamualaikum dan selamat sejahtera all .kepada kawankawan ku sayang .acane resukt korang ? gempak tak ?sebelum aku nak buad tutorial sambungan untuk entry semalam iaitu Code Code penting yang sepatutnya ada dalam pembikinan classic templates ,korang layan dulu result aku .
Haha .acane ? pandai kan ? aku tak pandai macam korang ..okey lah .PMR result is history .jom layan tutorial .
Sebenar dan sejujurnya .ade comments kat entry sebelum nye .comments nye berbentuk begini .
Sumpah aku takpaham maksud die ..sebab ? sebab aku nie lembap sikit ..haha ..walauapepon .aku try jugak jawab .hope die memahamilah .

Okey lah .kalau nak gune blogskins .tak kire lah jenis satu column atau dua column .bende yang  paling penting sekali adalah follower widget dan shoutbox . gune blogskins bukan alasan untuk korang semue tak letak follower widget .nak tanye sikit .ade tak sapesape baca pasal aku mention yang blogger yang dah follow lebih dari 300 blog tak leh follow blog lain melainkan gune follower widget ? mesti takde kan ? sebab tuh ramai yang suke suruh aku follow blog dieorang yang tak lettak follower widget tuh .kan ?

Jenis jenis navigation yang aku tau .
Navigation dekat sidebar(macam aku) :-
 Navigation atas post :-
Navigation atas sidebar plus post(terbaru dari aku) :-
Untuk pasang navigation .korang kene letak code bawah nie dekat atas </style><body> .

a.awesome{
border : 2px solid #f4145e;
border-radius : 3px;
margin:0 0 0.2em;
Cursor: nw-resize;
font-family: Irezumi;
font-size: 22px;
color:#ffffff;
letter-spacing: 3px;
padding: 5px;
-webkit-transition-timing-function:ease-out;
-webkit-transition-duration:500ms;
}
a.awesome:hover {
border-top : none;
border-bottom : none ;
border-left : 7px solid #f4145e ;
border-right : 7px solid #f4145e ;
background : #BDBDBD;
color: #f4145e;
-webkit-transition-timing-function:ease-out;
-webkit-transition-duration:500ms;
}

# control navigation korang dekat atas nie . nak border atau taknak .nak background atau taknak .color warne ape .semue kat atas .dan yang aku UNDERLINEkan tuh .korang boleh lah tukar .kalau tukar code yang aku UNDERLINE tuh .code yang aku underline dekat navigation tuh korang kene tukar gak .bia same .
Bawah sini code code untuk navigation kat atas and aku akan ajar sekali acane nak buad page die .
Navigation dekat sidebar :-

<div class="sidebar">
<div class="sidebar-title">Navigation</div>
<center>
<a class="awesome" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('oma').innerHTML" title="entries">Heart</a>
<a class="awesome" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('i').innerHTML" title="aboutme">About Me</a>
<a class="awesome" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('love').innerHTML" title="Sayang">My HeartBeep</a>
<a class="awesome" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('haii').innerHTML" title="Haii">Shouthere</a>
<a class="awesome" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('you').innerHTML" title="Stuff">Stuff</a>
</center>
</div>
<br>
#Yang BOLD tuh name sidebar .yang ITALIC tuh name dekat sidebar .yang MERAH tuh code untuk die berubah .yang UNDERLINE tuh korang kene tukar ekot code yang korang tulis .
Navigation atas post :-

<div style="position: fixed; top:150px;left:550px;">
<center>
<a class="awesome" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('oma').innerHTML" title="entries">Heart</a>
<a class="awesome" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('i').innerHTML" title="aboutme">About Me</a>
<a class="awesome" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('love').innerHTML" title="Sayang">My HeartBeep</a>
<a class="awesome" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('haii').innerHTML" title="Haii">Shouthere</a>
<a class="awesome" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('you').innerHTML" title="Stuff">Stuff</a>
</center></div>

Navigation atas sidebar dan post :-

<div class="main" style="font-family: tahoma; font-size: 12px; text-align: center; color: #616161; position: absolute; top:220px; left:50px; background:black; padding:2px;">
<center>
<a class="awesome" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('oma').innerHTML" title="entries">Entries</a>
<a class="awesome" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('i').innerHTML" title="aboutme">About Me</a></div>
<div class="main" style="font-family: tahoma; font-size: 12px; color: #616161; border:2px solid #F4145E ;  width: 270px; height:200px; position: absolute; top:259px; left:20px; background:black; padding:2px;">
<div class="other">Follow me</div>Insert your follower widget here <br>Should be width:250px; and height : 150px; <br></div>
# Yang PURPLE tuh sidebar korang ..yang BIRU tuh die punyer kedudukan .
Untuk yang atas post tuh .korang hanye memerlukan code navigation sahaja .

<div class="main" style="font-family: tahoma; font-size: 12px; text-align: center; color: #616161; position: absolute; top:188px; left:548px; background:black; padding:2px;">
<a class="awesome" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('love').innerHTML" title="Sayang">My HeartBeep</a>
</div>
Ubah kedudukan die sehingga betul betul dekat atas post korang.
Cara-cara nk buat page .
<div id="oma" style="display:none;"><blogger><div class="post"><iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=<$BlogItemPermalinkURL$>&amp;layout=button_count&amp;show-faces=true&amp;width=155&amp;height=15&amp;font=arial&amp;";action=like&amp;colorscheme=dark; colorscheme="dark" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" style="border:none; overflow:hidden; width:75px; height:20px;"></iframe><BlogItemTitle><span class="PostTitle"><a href="<$BlogItemPermalinkURL$>"><$BlogItemTitle$></a></span></BlogItemTitle></div><div class="sec-title"><BlogDateHeader><$BlogDateHeaderDate$></BlogDateHeader> | <$BlogItemDateTime$> | <a href="<$BlogItemCommentCreate$>"<$BlogItemCommentFormOnClick$>><$BlogItemCommentCount$> budakcomelyangawesome</a></BlogItemCommentsEnabled></div><$blogitembody$></blogger><br><center><OlderPosts><a href=<$OlderPosts$>>Older Post</a> </OlderPosts> <NewerPosts> | <a href=<$NewerPosts$>>Newer Post</a></NewerPosts></center></div>
</div></div></div></div>
#Yang aini BOLDkan tuh code yang asal dan takperlu diubah kecuali pada warne merahnya .yang warna HIJAU tuh isikandungan dalam page tuh .yang warna MERAH tuh mesti same dengan code warna MERAH yang terkandung dalam navigation korang .just perbanyakan code untuk page nie dan tukarkan warne merah tuh ekot code yang terkandung dalam navigation korang .

Okey done .tak paham .sila tanye .kalau nak code ..minta baik baik ;)

Labels:


Older Post | Newer Post