EndlessLove
Tutorial Float Facebook like button
Tuesday, 29 November 2011 [ 0 ]
Ape tuh Float Facebook like button ? facebook float like button ialah button like facebook yang terapung macam aini punyer tuh ..
Button like facebook yang baru jeh mencecah 111 tuh ..jyeahh ..floating right ..okey lah ..lets enjoy the tutorial ..

Firstly .you must have a facebook page !
Facebook > Page korang > Edit Page > Resources > Use social plugin#silaopelinkinnewtab .
Dia akan keluar page macam nie :-
Korang pilih yang Like Button okeyy ..sebab kite nak like button jeh ..
Edit semue tuh sehingga menjadi sebiji macam aini punyer ..kecuali yang url to like lah ..macam mane nak dapatkan url page korang ?korang pergi dekat page korang tadi ..front page okeyy ..
Tengok dekat yang aini highlight kan tuh ..tuh lah namanya URL page korang ..so ..korang copy bende tuh .then pastekan dekat tempat tadi ..
Lepas tuh .korang tekan button GET CODE . nanti die keluar macam dekat atas tuh ..
Korang tengok dekat pop up window tuh ..ade tige code utame .yang terbukak mase tuh code HTMLS .kita taknak code tuh ..yang kite nak adalah IFRAME .So .rajin rajin lah korang pergi tekan code IFRAME tuh .
Lepas tekan ,code yang tadi akan jadi macam dekat atas nie ..then korang abaikan dulu bende tuh .jangan matikan okeyy ,,sebab code tuh korang nak copy .

Untuk Denim dan sebagainya :-
Design > Edit Html > Add a gadget > Html/javascript .
Copy code dibawah dan pastekan kedalam kotak cantik tuh ..

<div style='display:scroll; position:fixed; top:25px; left:10px;'>
CODEPAGEKORANG </div>

Untuk blogskin/classic templates :-
Templates > Edit Html ..
Search code <body> .
Pastekan code dibawah nie dekat bawah code <body>  .

<div style='display:scroll; position:fixed; top:25px; left:10px;'>
CODEPAGEKORANG </div>

# Yang berwarna merah itu sila tukar mengikut kesesuaian code .dan jangan lupe masukkan code page korang  .selamat mencuba :D /takpaham ringakanlah tangan untuk menanya .

Labels:


Older Post | Newer Post